پل اورسوند سوئد | شاهکار معماری مدرن
نویسنده: امین بابازاده
پل اورسوند سوئد که مرز دو کشور سوئد و دانمارک را شکل میدهد در واقع یک پل دو طرفه حاوی ریل قطار و مسیر ماشینرو (اتوبان) است که از تنگه اورسوند عبور میکند. به عبارت دیگر کشور سوئد و دانمارک به وسیله یک پل و یک تونل به هم متصل شدهاند که به طور کلی به آن پل اورسوند سوئد میگویند.
این که میگوییم که این پل هم ریلی است و هم جادهای به این معنا است که دو مسیر ریل راه آهن برای تردد قطارها و چهار لاین ماشینرو برای این پل طراحی شده است.
با ما در ادامه همراه باشید تا شما را بیشتر با شگفتیهای این پل عجیب و غریب و منحصر به فرد آشنا کنیم.
پروسه ساخت پل اورسوند سوئد
مرز بین دانمارک و سوئد در واقع یک باریکه آب به نام تنگه اورسوند است که این دو کشور را از هم جدا میکند. شاید از ظاهر امر این گونه به نظر برسد که این تنگه بسیار باریک است اما عرض آن به چیزی حدود 16 کیلومتر میرسد.
در گذشته مردم این دو کشور برای رفت و آمد از کشتی استفاده میکردند که میبایست مدت زمان زیادی در راه بودند.
اما سالها بعد تصمیم بر این شد تا با ساخت یک پل این دو کشور به هم متصل شوند که واقعا یک تصمیم بینهایت ارزشمند و منحصر به فرد بود و آینده اجتماعی و اقتصادی این کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داد.
این پل توسط معمار معروف و مشهور دانمارکی به نام روتن ساخته شد. وی این پل را برای اتصال بین شهر کپنهاگ دانمارک و مالمو سوئد با یک معماری بینهایت شگفتانگیز و شاهکار طراحی نمود. شاید این پل یک از چندین اتفاقات نادری بود که نگاه تمام مردم در سراسر دنیا را به معماری مدرن امروزی تغییر داد.
این پل در سال 2000 افتتاح شد و دو لاین بزرگراهی در قسمت بالایی و ریل دو طرفه قطار در قسمت پایین را شامل میشود. طول پل اورسوند نیز 15 کیلومتر است که از ایرلند آغاز شده و در سن پروتز بورگ پایان مییابد و ارتفاع آن به 204 متر میرسد.
کافی است از بالا به این پل باشکوه و با ابهت نگاه کنید تا غرق در عظمت و شگفتیهای آن شوید.
جالب است بدانید که ساخت این پل، بزرگترین پروژه ساخت ساز در تاریخ قاره اروپا بود و چیزی حدود سه میلیون دلار هزینه داشت.
هر آنچه که باید درباره پل اورسوند سوئد بدانید
پل اورسوند سوئد طولانیترین پل جادهای و ریلی در قاره اروپا به شمار میرود و نقطه اتصال اروپای مرکزی و غربی به شبه جزیره اسکاندیناوی است. هم چنین این پل بخشی از جاده E20 اروپا است. اگر میخواهید بهترین چشمانداز این پل را تماشا کنید، باید به لرناکن و رستوران لفت کستلت بروید.
پیمان شنگن موجب شده است تا روی این پل، خبری از کنترل پاسپورت نباشد. البته امکان دارد هنگام ورود به سوئد یک بازرسی اتفاقی در گمرک انجام شود، اما برای ورود به دانمارک هیچ گونه بازرسی گمرکی وجود ندارد.
پل اورسوند سوئد که پلی ارتباطی بین کپنهاگ و کشور سوئد است به گونهای ساخته و طراحی شده است که نیمه از آن زیر آب است تا حرکت و رفت و آمد کشتیها نیز مهیا باشد و نیمی دیگر آن روی آب است و این نشان میدهد که ما با یک شاهکار مهندسی روبهرو هستیم که نظیر آن وجود ندارد.
از نظر زمانی نیز به وسیله این پل حدودا 40 دقیقه طول میکشد تا از سوئد به دانمارک و یا بالعکس بروید. این پل تا اواسط دریا کشیده است و سپس به تونل در زیر دریا منتقل میشود. اگر بخواهید این دو شهر را با قطار بپیمایید حدودا 35 دقیقه زمان لازم است.
هم چنین از شهر مالمو سوئد و جزیره مصنوعی پیرهولم به وسیله این پل فقط 8 کیلومتر و از همین جزیره تا کپنهاگ نیز به وسیله تونل این پل 4 کیلومتر فاصله است.
مزایای احداث پل اورسوند سوئد
از مزایای پل اورسوند سوئد و دانمارک باید بگوییم که تاثیر آن بر روی محیط زیست دریایی که بسیار حساس است، اصلا به چشم نمیآید و حتی فراتر از آن به دلیل حذف نیاز به رفت و آمد مکرر کشتی، نه تنها آلودگی هوا را بسیار کاهش داده است، بلکه هیچ آسیبی به محیط زیست دریایی وارد نکرده است.
ساخت این پل نه تنها آثار مخربی بر محیط زیست نداشته است، بلکه بخشهایی از آن که زیر آب قرار گرفته است، پوشیده شده از موجودات دریایی هستند، به گونهای که اگر به سراسر این ساختار پل زیر آب نگاه کنید به نظر یک صخره مصنوعی میآید.
از همه اینها که بگذریم نمیتوان نقش پل اورسوند را بر یکپارچگی اجتماعی و اقتصادی در سراسر منطقه و حتی توسعه اقتصادی در منطقه به دلیل راحت و پرسرعت شدن حمل و نقل بین این دو کشور را نادیده گرفت.
سوالات متداول پل اورسوند سوئد
پل اورسوند مرز بین کدام کشورها را تشکیل میدهد؟
پل اورسوند مرز دو کشور سوئد و دانمارک را شکل میدهد.
پل اورسوند توسط چه کسی ساخته شد؟
این پل توسط معمار معروف و مشهور دانمارکی به نام روتن ساخته شد.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد پل اورسوند چیست؟
پل اورسوند به گونهای ساخته و طراحی شده است که نیمی از آن زیر آب است تا حرکت و رفت و آمد کشتیها نیز مهیا باشد و نیمی دیگر آن روی آب است و این نشان میدهد که ما با یک شاهکار مهندسی روبهرو هستیم که نظیر آن وجود ندارد.
دیدگاه کاربران