پل اژدها اسلوونی | تاریخچه – معماری – تصاویر
نویسنده: امین بابازاده
پل اژدها اسلوونی نماد شهر لیوبلیانا پایتخت اسلوونی است که تبدیل به یکی از جاذبههای توریستی پرطرفدار شده است. این پل روی رودخانهای به نام لیوبلیانا قرار گرفته است که دقیقا از وسط دو شهر میگذرد. اصلیترین ویژگی این پل وجود 4 مجسمه در چهار گوشه آن است که نظر هر کسی را به خود جلب میکند.
با ما در ادامه همراه باشید تا شما را بیشتر با پل اژدها در اسلوونی (Slovenian Dragon Bridge)و خصوصیتهای بارز آن آشنا کنیم.
درباره پل اژدها اسلوونی
این پل در شهر لیوبلیانا قرار دارد. در واقع بین خیابان کوپینار و خیابان ریسل قرار گرفته است و این دو خیابان مهم را به هم متصل میکند.
این پل جادهای در اوایل قرن 20 و در سال 1901 میلادی ساخته شد، زمانی که لیوبلیانا بخشی از امپراطوری اتریشی- مجاری محسوب میشد.
این پل اولین پل بتنی و سیمانی اروپا و هم چنین یکی از بهترین پلهای بتنی است که به سبک وینی ساخته شده است، به گونهای که حتی از آن به عنوان یک بنای فنی هم یاد میکنند.
هدف ساخت پل اژدها کاهش ترافیک موتورها در سطح شهر بود. در مورد مشخصات ظاهری آن باید بگوییم که حالت کمانی و قوسدار دارد و طول آن حدودا به 33.34 متر میرسد.
تاریخچه پل اژدها اسلوونی
در دوران مدیریت یک شهردار به نام ایوان هریبار، یک پروسه بازسازی شهری وسیع آغاز شد که ساخت این پل بخش مهمی از این پروسه بود. در گذشته به جای این پل، یک پل بلوطی قدیم وجود داشت که به آن پل بوچرز یا پل قصابان میگفتند که در سال 1819 ساخته شده بود. اما در سال 1895 میلادی یک زلزله شدید رخ داد که موجب تخریب این پل بلوطی شد.
بعد از این اتفاق بود که قرار شد یک پل مستحکم و قدرتمند در برابر بلایای طبیعی مانند زلزله بسازند. از این رو تصمیم گرفتند که این پل از جنس بتن آرمه باشد. این پل توسط شرکت مهندسی وینی به نام Pittel+Brausewetter بر اساس اختراع مهندس اتریشی به نام جوزف ملان و طراحی از معمار گیورگیو زانینوویچ ساخته شد.
پروسه ساخت پل اژدها از 1 جولای 1900 آغاز گردید. در ابتدا مهندسی ارتشی بهنام الکساندر زابورکژریکی ساخت پل را در پیش گرفت. اما پس از مشکلات و بحث و گفتگوهایی که پیش آمد، معماری به نام کیریل متود کوچ در آوریل 1901 ادامه ساخت پل را بر عهده گرفت.
در نهایت در 4 اکتبر سال 1901 بود که این پل در کشور اسلوونی توسط اسقف اعظم شهر لیوبلیانا به نام آنتون بوناونتورا افتتاح شد. این پل به امپراطور فرانز جوزف اول از سلسله هابسبورگ اهدا شد. اما این پایان ماجرا نبود و کارهای پایانی این پل تا سال 1907 ادامه یافت.
مجسمههای اژدها این پل که به عنوان نماد این شهر و پل شناخته میشوند، در کارخانهای در شهر وین توسط زانینوویچ طراحی و ساخته شدند.
افسانه نامگذاری پل اژدها اسلوونی
همان طور که گفتیم این پل به امپراطور جوزف اول وقف شد و به همین دلیل این پل در ابتدا به همین نام نامگذاری شد. اما در جولای سال 1919 نام “پل اژدها” یا “Dragon Bridge” را روی آن گذاشتند.
افسانههای متعددی درباره این پل اژدها وجود دارد. به عنوان مثال میگویند پایه گذار شهر لیوبلیانا به نام جیسون و لشکریانش، در این مکان اژدهایی را کشتند و به همین دلیل پلی که در این مکان احداث شد، به نام اژدها نامگذاری شد.
افسانه دیگری نیز وجود دارد که می گوید زمانی که خانمها روی این پل رفت و آمد میکنند، این چهار اژدها دمشان را تکان میدهند. عده دیگر به خاطر ماهیت و طبیعت خشمگین و آتشی اژدها به این پل “نامادری” میگویند.
معماری پل اژدها در اسلوونی
درست است که برای ساخت پل اژدها از پل نوسدورف ویر در شهر وین الهام گرفته شده است، اما اغلب میگویند که به سبک وینی ساخته شده است.
این پل در فهرست اولین پلهای بتنی تقویت شده در سراسر اروپا و هم چنین اولین پل این چنینی در شهر لیوبلیانا است. هم چنین پل اژدها اسلوونی اولین پل آسفالت شده در این کشور به شمار میرود.
زمانی که این پل افتتاح میشد، از آن به عنوان سومین پول قوسدار بزرگ در اروپا یاد میکردند.
نکته جالبی که درباره ساخت این پل وجود دارد این است که بر اساس سیستم ابداعی جوزف ملان به نام سیستم ملان ساخته شده است که به دلیل نداشتن پایه و تکیهگاه نظر بسیاری از مهندسان آمریکایی و آلمانی را به خود جلب کرده است.
اگر بخواهیم بیشتر درباره این سیستم مستحکم توضیح دهیم باید بگوییم که قوسهای این پل از آهن ساخته شدهاند و سپس به وسیله بتن تقویت شده، محکم سر جای خود قرار گرفتهاند. بر این اساس، مرکز تحمل بار پل، همین قوسهای آهنی هستند و برای پل نقش تکیهگاه را دارند.
سوالات متداول پل اژدها اسلوونی
پل اژدها نماد کدام شهر اسلوونی می باشد؟
پل اژدها نماد شهر لیوبلیانا پایتخت اسلوونی است که تبدیل به یکی از جاذبههای توریستی پرطرفدار شده است.
مهمترین و اصلی ترین ویژگی پل اژدها اسلوونی چیست؟
اصلیترین ویژگی این پل وجود 4 مجسمه در چهار گوشه آن است که نظر هر کسی را به خود جلب میکند.
هدف از ساخت پل اژدها چه بود؟
هدف از ساخت پل اژدها کاهش ترافیک موتورها در سطح شهر بود.
دیدگاه کاربران